Třešně

Třešňový týden je přibližná doba uzrání plodů. 1. třešňový týden je 24.5.– 6.6., další třešňové týdny následují v sedmidenním odstupu.

Burlat

  • raná cizosprašná tmavá polochrupka
  • pro přímý konzum
  • zraje ve 2. třešňovém týdnu
  • středně tuhá, navinule sladká, aromatická dužnina
  • vhodná do všech oblastí
  • opylovači: Karešova, Kaštánka, Rivan

Granát

  • středně raná cizosprašná tmavá chrupka
  • pro přímý konzum i zpracování
  • zraje ve 4. třešňovém týdnu
  • tuhá, navinule sladká, mírně aromatická dužnina
  • vhodná do všech oblastí
  • opylovači: Hedelfingenská, Van

Halka

  • pozdní samosprašná tmavá chrupka
  • pro přímý konzum i zpracování
  • zraje ve 6. třešňovém týdnu
  • středně tuhá, sladká, aromatická dužnina
  • vhodná do všech oblastí

Hedelfingenská

  • pozdní cizosprašná tmavá chrupka
  • pro přímý konzum i zpracování
  • zraje ve 6. třešňovém týdnu
  • tuhá, chruplavá, sladká, aromatická dužnina
  • vhodná do všech oblastí
  • opylovači: Granát, Kordia

Kordia

  • pozdní cizosprašná tmavá chrupka
  • pro přímý konzum i zpracování
  • zraje ve 6. třešňovém týdnu
  • tuhá, navinule sladká, aromatická dužnina
  • vhodná do všech oblastí
  • opylovači: Hedelfingenská, Sam, Van

Napoleonova

  • pozdní cizosprašná pestrá chrupka
  • pro přímý konzum i zpracování
  • zraje ve 5. třešňovém týdnu
  • jemná, šťavnatá, sladká, aromatická dužnina
  • vhodná do všech oblastí
  • opylovači: Karešova, Kaštánka, Van

Regina

  • velmi pozdní cizosprašná chrupka
  • pro přímý konzum i zpracování
  • zraje ve 8. třešňovém týdnu
  • aromatická, chruplavá, šťavnatá dužnina
  • vhodná do všech oblastí 
  • opylovači: Sam, Kordia, Hedelfingenská

Sam

  • pozdní cizosprašná tmavá chrupka
  • pro přímý konzum i zpracování
  • zraje ve 5. třešňovém týdnu
  • tuhá, nakyslá dužnina
  • vhodná do všech oblastí včetně vyšších
  • opylovači: Granát, Kordia, Napoleonova, Van

Stella

  • pozdní samosprašná tmavá chrupka
  • pro přímý konzum i zpracování
  • zraje ve 5.- 6. třešňovém týdnu
  • středně tuhá, šťavnatá dužnina
  • vhodná do teplých a středních oblastí

Těchlovan

  • pozdní cizosprašná tmavá chrupka
  • pro přímý konzum i zpracování
  • zraje ve 5. třešňovém týdnu
  • tuhá, sladce navinulá dužnina
  • vhodná do všech oblastí včetně vyšších
  • opylovači: Granát, Kordia, Van

Van

  • pozdní cizosprašná tmavá chrupka
  • pro přímý konzum i zpracování
  • zraje ve 5. třešňovém týdnu
  • tuhá, navinule sladká aromatická dužnina
  • vhodná do všech oblastí
  • opylovači: Granát, Kordia, Napoleonova

Karešova

  • raná cizosprašná tmavá srdcovka
  • pro přímý konzum
  • zraje ve 2. třešňovém týdnu
  • měkká, navinule sladká, příjemně aromatická dužnina
  • vhodná do všech oblastí
  • opylovači: Burlat, Kaštánka, Rivan, Napoleonova

Kaštánka

  • raná cizosprašná tmavá srdcovka
  • pro přímý konzum
  • zraje ve 2. třešňovém týdnu
  • měkčí, navinule sladká, šťavnatá dužnina
  • vhodná do všech oblastí
  • opylovači: Burlat, Karešova, Rivan

Rivan

  • velmi raná cizosprašná tmavá srdcovka
  • pro přímý konzum
  • zraje ve 1. třešňovém týdnu
  • měkká, navinulá, aromatická dužnina
  • vhodná do všech oblastí včetně vyšších
  • opylovači: Burlat, Karešova